28 Kasım 2008 Cuma

Tesadüfler

Orjinal Ad : I Heart Huckabees
Yapım : 2004, USA / Almanya
Yönetmen : David O. Russell
Süre : 107 dk

Televizyonda izleyecek birşey bulamadığımız sıkıntılı bir haftaiçi günü, DVD kapağından bir romantik komedi havası sezilen filmimizi takıp izlemeye başladık. İzleyiciler hakkında bir önbilgi vereyim. İki adet İşletme eğitimi almış, zevzek, felsefeden hazzetmeyen, uykulu ve yorgun hatun. Bir kanepe. Yarın ekmek içine yapılmış sosisli ve Rus salatalı sandviçin yanında kola.
Düşündüğümüz gibi "romantik" bir komedi çıkmadı karşımıza, daha çok (çok afedersiniz) beyin miken dialogların saldırısı diyebiliriz. Varoluşçu bir komediymiş kendisi. O ne demekse?


Filmimiz Albert Markovski'nin zenci sırık gibi bir çocukla 3 kere karşılaşması üzerine "Benim tesadüfümün olayı nedir?" düşüncesiyle Varoluşçu dedektifler Bernard ve Vivian'a başvurmasıyla başlıyor. Evde, işte, banyoda, kısaca hayatının her anında izlenmeye başlayan Albert'in canını bir süre sonra bu takip canını sıkmaya başlıyor.

Bu sırada kurucusu olduğu ve geliştirdiği "Açık Alanlar Koalisyonu"ndan atılıp başkanlığı Jude Law'ın canlandırdığı Brad'e kaptırıyor. Brad'in amacı koalisyonu, Huckabees isimli şirkete girebilmek için kendi yararına kullanmak. Albert'in işlerini bozmak için Varoluşçu dedektiflerle de çalışmaya başlayan Brad, kız arkadaşı Dawn'ın kendini bu akıma fazlaca kaptırmasıyla "Allahım ne yaptım been??!!" moduna girmeye başlar.


Ahanda bu sırada hayatın anlamı, iyi-kötü-çirkin kavramı, acı, gerçeklik kavramlarıyla kafayı bozmuş olan Albert, bir başka üşütük arayışçı olan Tommy ile tanışır. İkili, Varoluşçu dedektiflerin rakibi olan Fransız Caterine'in öğretilerini takip etmeye başlarlar. Bu arayışlarında Caterine onlara bekledikleri rehberliği yapabilecek midir?
Valla benim aklımda kalan birkaç sahne var ki birbirinden korkunç. Birincisi memeleri olan ve Albert'i emziren bir Brad. İkincisi çamurların içinde yuvarlanan bir Caterine. Üçüncüsü de Amish kıyafetleri içindeki Dawn.
Bana pek hitab eden bir film olduğunu söylemeyeceğim. Sevgilisi Felsefe bölümünde okuyan bir hatun için fazla yüzeysel de olabilirim, bilemiyorum.

IMDB Puanlaması : 6,9/10
La Santa Roja Puanlaması : 5/10

2 yorum:

Sera dedi ki...

bence de kötü bir filmdi. felsefi komedi yapıcam diye saçmalamış bir filmdir gözümde. ya da felsefe buysa ben yokum.

La Santa Roja dedi ki...

Felsefeden 2 ders almıştım ilk yılımda ama hiçbir şey hatırlamıyorum. Da felsefe bu olmamalı ya :p