15 Ekim 2008 Çarşamba

O'Horten

Orjinal Ad : O'Horten
Yapım : 2007, Norveç / Almanya / Fransa
Yönetmen : Bent Hamer
Süre : 90 dk

Bazı insanlar vardır, yanlış insanları seçerler. Bazı insanlar vardır, yanlış filmleri seçerler. Festivaller kapsamında gelenekselleşen kötü film seçimimin bu yılki üyesi O'Horten oldu. Hatta çok ayıp ama itiraf edeceğim; yaklaşık 15 dakika uykuyla cebelleştikten sonra 3 dakika kadar uyudum.


67 yaşında makinistlikten emekli olan Odd Horten'ın başından geçen birkaç gün anlatılıyor filmde. Güldüğümüz 3-4 sahne dışında bu film ne anlatmaya çalışıyor ki sorgusundan kurtulamadık.
Annesi eski bir kayakla atlama sporcusu olan O'Horten, sonradan öğreniyoruz ki, bu sporu hiç denememiş. Korkusunu yenip diğer bütün çocukların yaptığı şeyi yapamadığı için annesinin ona kırgın olduğunu düşünüyor. Ama film, bu çocukluk travması üzerine kurulmamış. Sadece yönetmenin sözde "mutlu son"u O'Horten'in bu korkusunu yenip çatıdan aşağıya kayması olarak gösterilmiş. Filmin bütününü kapsayan bir hikaye, bir ana düşünce, bir atmosfer birliği, bir kurgu, bir derdi olmadığı için birbirinden kopuk kopuk sahneler izliyormuşsunuz izlemini doğuyor bir süre sonra. Bir önceki sahnede uğraşarak kurulan hikayeciği çözümlemeye sakın çalışmayın, zira bir sonraki sahneyle bir alakası olmayacak!

Aklımda kalan birkaç sahne varsa onlar da Makinistler Birliği'nin grup selamı, O'Horten'in bir üst kattaki arkadaşının evine ulaşmaya çalışırken camından içeri girip mahsur kaldığı evdeki küçük afacan, teknesini satmaya karar verdiği adama ulaşmaya çalışırken başından geçenler ve teknesine annesinin ismi olan Vera'yı vermesi olabilir.


Gereksiz bir film...

IMDB Puanlaması : 6,8/10
La Santa Roja Puanlaması : 3/10

0 yorum: