14 Ekim 2008 Salı

Palermo'da Yüzleşme

Orjinal Ad : Palermo Shooting
Yapım : 2008, Almanya
Yönetmen : Wim Wenders
Süre : 124 dk

Filmekimi kapsamında, sevdiceğimin işten izin alamaması neticesinde, onun biletiyle izlediğim Palermo'da Yüzleşme'ye anlayacağınız gibi kendime bilet alacak kadar ilgi duymamıştım film yorumunu okuduğumda. Fakat izledikten sonra "Aa, böyle anlatılmıyordu ki?!" yorumunu yaptırdığına göre eleştirmenlere pek kulak asmamak gerekiyormuş.


İlk önce ismi dikkatimi çekti, bir fotoğrafçının hikayesi anlatılırken havada uçuşan okları tanımlamak için leziz olmuş. Türkçe'de daha güzel kelime oyunları var ama. (Evet, dil milliyetçisiyim.)


Başroldeki Campino, Alman rock grubu Die Toten Hosen’in solistiymiş. Şu noktada 8 Mile gibi bir "şarkıcı" filmi bekleyenlere kötü haber, adam gayet güzel oynuyor ve tek bir nota söylemiyor! Zengin hayatında bunalmış, tatminsiz, amaçsız, şımarık bi fotoğrafçı karşımızdaki. Hem sanat müzelerinde eserleri sergilenecek kadar saygın, hem de Milla Jovovich'le çılgın çekimler yapacak kadar moda. Yediği önünde yemediği arkasında beyimiz "Allah'ım hayat çok anlamsız"lara kapılıp Palermo'ya doğru yola çıkıyor. Şehri boş boş gezip dötüme benzeyen fotoğraflar çekerken bir okçunun oklarına hedef olur. Yalnız ortada bir gariplik vardır, bu okları ve okçuyu neden başka kimse görmez? Adam deli midir, divane midir? Bu sıralarda bir afetle tanışır ve hikayesini ona anlatır. Afet ona direk inanır, evine götürür ama birşey yapmazlar. Afet de mi şizofrendir? Birlikte bu esrarengiz okçunun peşine düşerler, acaba Mevla'larını mı bulacaklardır belalarını mı?


Filmin ilk 1 saati boş boş dolaşan bir adama bakarak geçerken sonraki 30 dk "Birşeyler oluyor ama hiçbir yere bağlanmıyor!"la geçiyor. Hikaye ancak son yarım saatte oturuyor ve ne umdum ne buldum durumu oluşuyor. Ama öyle The Sixth Sense'daki gibi bir "Adam ölüymüş" durumu beklemeyin.


Yönetmen Wim Wenders, daha önceden tanıdığım bir isim değil. Yalnız amcanın uslubu, ne söyleyecekse çok derin metaforlara, imgelere, ters köşelere dalmadan direk söyleyip konuyu kapatmak. Burada da aynısını yapmış, filmden çıktıktan sonra üzerinde yaklaşık 3 dakika konuşup yorumlama kısmını bitiriyorsunuz. Zaman güzel geçti mi derseniz, bir şekilde geçti işte...

IMDB Puanlaması : 6,7/10
La Santa Roja Puanlaması : 4,2/10

0 yorum: