14 Ekim 2008 Salı

Otostopçunun Galaksi Rehberi

Orjinal Ad : The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Yapım : 2005, USA / UK
Yönetmen : Garth Jennings
Süre : 109 dk

Evet, bu filmi ancak izleyebildim. Ve yine evet, 5'i 1 yerde Kabalcı versiyonu yaklaşık 3 yıldır kitaplığımda boynu bükük beni bekliyor. Ansiklopedi görünümlü kitaplardan korkuyorum.
Ama bu korku yersizmiş! En azından bu kitap için. Hayatımda en çok güldüğüm filmlerden biri idi sanırım. Bilimkurgu ve komedinin birleşiminin güzel bir kokteyl yarattığı Back to the Future'dan beri belliydi zaten.


Hayatını kurtardığı arkadaşı Ford uzaylı çıkan Arthur Dent, bu sayede dünya yok olmadan önce otostop çekerek kaçmayı başarıyor. Sabah yatağından kalktığı kılıkla, üzerinde bir bornozla bütün film boyunca da arz-ı endam ediyor. Otostop çekerken, tesadüf eseri Ford'un kuzeni, aynı zamanda da Galaksiler Başkanı olan Zaphod Beeblebrox'ın kaçırdığı galaksinin en şahane gemisi "Heart of Gold"a biniyorlar. Zaphod'un amacı, "the ultimate question"a cevap verecek olan en bilgili bilgisayar Deep Thought'a ulaşıp cevabı öğrenmek. Bu yolculuk sırasında peşlerine düşen Vogon askerleriyle, Zaphod'un başkanlık seçimlerindeki rakibi Humma Kavula'yla, şeytani farelerle ve daha birçok zorlukla uğraşıyorlar.


Öyküden de anlaşılacağı gibi oldukça absürd bir senaryoya sahip film. Ama çok eğlencelii!! Hele öyle küçük, saçma ayrıntılar var ki sonradan aklınıza geldiğinde dudaklar kıvrılıyor. Beni en çok güldürenler;
- Çevirmen balık : Kulağınızdan içeri atıyorsunuz, balon gibi, sümük gibi bir balık konuşulan her şeyi anlayabildiğiniz dile çevirip beyne ulaştırıyor.
- Marvin : Depresyondaki robot. Robot demek ne kadar doğru bilmiyorum aslında, kendisi insan duygularına sahip. Sürekli "Hayat daha kötü olamazdı" diye dolaşan koca kafalı bir şirinlik muskası.


- Heart of Gold'un kapıları : Ohh ve off çekerek açılıp kapılan kapılar.
- The Hitchhiker's Guide to the Galaxy : Mottosu "Don't panic" olan elektronik kitap. Size asla havlunuzu yanınızdan ayırmamanızı tembihliyor!
- Zaphod'un kafaları : Başkanlığa uygun görmediği yönleri olduğu için kişiliğini ikiye böldüren Zaphod'un böylece biri gizli, diğeri görünen 2 kafası oluyor. Olur olmadık zamanlarda gizli kafa ortaya çıkıp gizlenmekle ne kadar doğru davranıldığını ortaya koyuyor.
- Deep Thought : Kendisinden "the ultimate question" sorulduğunda ancak cevapları bildiğini söyleyip "the ultimate question" sorusunu bilecek bir başka bilgisayar yapan gebeş bilgin. Ayrıca bir dizi hastası!
- 42 : ...
- Humma Kavula : Bildiğiniz korku filmi öğesi aslında; gözlükleriyle birlikte çıkan gözleri, belinin altındaki minik minik 40 ayakları, kelle koleksiyonu... Filmin kötü adamı.
- Beyaz Fareler : Dünyanın parasını ödeyen minik pislikler!
- Vogonlar : Bürokrasiye gönülden bağlı çirkin mi çirkin yaratıklar. Bir nevi milletvekili ırkı :p
- Limon sıkacağı : Zaphod'un tek kafası kaldığında kısa süreli de olsa iyi çalışması için giydirilen şapkanın tepesindeki obje. Tepesinde limon sıkılan Zaphod, birden zehir kesiliyor!


İzleyin, izlettirin!

IMDB Puanlaması : 6,6/10
La Santa Roja Puanlaması : 8/10

3 yorum:

(Süper)Cem dedi ki...

filmini henüz izleyemedim ama kitabını okudum. Rahmetli yazar Adams'ın mumyalanması falan gerekirdi bence. Bu kadar zekice ve ince giydirmelerle donatılmış bir hikaye daha olamaz. Bence üşenme ve kitabını oku. Hem kitabı okuyup, hem de filmini izleyenler kesinlikle kitabın okunması gerektiğinde hem fikir. Ben sadece meraktan izleyeceğim eğer bulabilirsem. Ama kitabı muhteşemdi. Otobüste vapurda kahkahayı bastığım çok oldu. Tekrar okuyasım geldi gerçekten.. Of.

La Santa Roja dedi ki...

Kabalcı'nın 5'i 1 yerde versiyonunu almıştım ama bir türlü elim gitmedi kaç yıldır nedense. Listede zaten yani Cem Bey :)

clementine dedi ki...

Süper, süper.. Kitabı da harika, filmi de. Tatilde okunacak türden eğlenceli bir kitap.